به گزارش روابط عمومی اداره کل اوقاف وامورخیریه استان تهران، امامزاده سید ناصر الدین، به روایتی از نوادگان امام محمد باقر علیهالسلام و به روایتی دیگر، از نوادگان امام زین العابدین علیهالسلام است.
امامزاده سید نصرالدین و آسید نصرالدین نیز مشهوراست. در گذشته ،غرب بازار تهران از بازارچه صندوق سازهاسبزه میدان ،مجمع الصنایع ،محله خلج ها ،گذر سید ناصر الدین ،بقعه سید ناصر الدین تشکیل می شد .
پیش تر امامزاده در وسط قبرستان بزرگی که محل عبور و مرور بوده، قرار داشته است. به مرور زمان در اطراف بقعه حجرههای تجاری ایجاد شد و در جوار بقعه مدرسهای به نام منیر السلطان احداث گردید. در حال حاضر نیز اغلب دکانهای قدیمی و قسمتی از بنای مدرسه پا بر جاست .
بقعه سید ناصر الدین با سید نصر الدین یکی از زیارتگاههای قدیمی و شناخته شده تهران است. در حال حاضر وجود ایستگاه مترو در نزدیکی امامزاده موجب سهولت رفت وآمد زائران شده است. این مکان دارای کتیبهها و کاشیکاریهای قدیمی و زیبا است.
این بقعه در ضلع غربی خیابان خیام بین چهارراه گلوبندک و میدان محمدیه، میدان اعدام سابق یا پاقاپوق واقع است که صحن بزرگ آن به هنگام احداث خیابان خیام، جز خیابان شده است. قدیمیترین رقم تاریخ موجود در این بقعه، سال ۹۹۳ هجری قمری است که در کتیبهای بر روی قطعه طویلی چوب به خط ثلث برجسته نوشته شده است و بالای پنجره آهنین در پشت ضلع شمالی ضریح نصب شده است، نوشته کتیبه چنین است: «وقف کرد این پنجره را بر مزار کثیر الانوار امامزاده واجب التعظیم امامزاده سید ناصرالدین بنالامام الهمام زینالعابدین علیهالسلام توفیق آثاری حاجی الحرمین میرزا تقی … مغفرت پناه شکرالله تهرانی، به عمل استاد قطبالدین بن سیف طرشتی فی سنه ثلث و تسعین و تسعمایه کتبه یادگار بن الکربلایی حیدر … عفی الله تعالی عنهما بمنه و کرمه».
امامزاده سید نصرالدین از نخستین امامزادههای تهران است که پیشینه آن مربوط به قبل از انتخاب این شهر به پایتختی است. و ساختمان امامزاده سیدنصرالدین بیش از ۹۰۰ سال قدمت دارد و یکی از قدیمیترین امامزادههای تهران است. مرحوم جلالآل احمد نوشتهای درباره آبادی اجدادیاش اورازن طالقان دارد که در آن از امامزادهای در این آبادی یاد کرده و افزوده این مضجع قبور فرزندان سید نصرالدین تهران است. مطابق آثار باقیمانده دراین بنا، ساختمان امامزاده سید نصرالدین مربوط به سده دهم قمری است. مقبره پدر امامزاده سیدناصرالدین یعنی سیداحمد در اصفهان قرار دارد و پدرامامزاده سید احمد، امامزاده سید علی است که در کاشان به خاک سپرده شده است. بنای امامزاده در زمره املاک موقوفه منیرالسلطنه یکی از همسران ناصرالدین شاه قاجار بوده که هم اکنون بنای این امامزاده به دلیل قدمت تاریخی جزو آثار ثبتی سازمان میراث فرهنگی محسوب میشود و تاکنون چندبار بازسازی شده است. آخرین مرمت آن از سال ۱۳۸۲ با مجوز اداره اوقاف و به همت میراث فرهنگی شروع شده است. در این امامزاده کاشیکاریهای زیبای دوره قاجار به چشم میخورد و کاشیهای نقش برجسته داخل محوطه ضریح به رنگ سیاه، سفید و آبی است. کاشیکاریهای محوطه بیرونی و درونی امامزاده از زیبایی و ظرافت خاصی برخوردار است که در کمتر امامزادهای به چشم میخورد. طبق کتیبههای موجود، در سالهای ١٣١٠ و ١٣١١ ق به دستور منیرالسلطنه، از محل دارایی ابراهیمخان وزیر نظام (برادرش) رواق و صحن و آیینهکاری و کاشیکاریهای آن انجام گرفته است.
برچسب ها